Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fox Ice Hockey Cup, Bupadest 2018

24. 2. 2018

Skulls jsou na roztrhání, play off ve Skutči klepe na dveře, jedna parta už balí kufry do Kanady a druhá se vydává do hokejem méně políbené země, do Maďarska. 

 

14 borců nasedá do vozidel a vydává se vstříc zajímavému dobrodružství. První takový turnaj si osahává i naše nová star v brance, Jirka Kučera. Ubytováváme se v centru hlavního města a hned dáváme sousedům na srozuměnou, že se o nás bude hodně psát :-)

Po důkladném seznámení s místní noční kulturou se druhý den ráno vydáváme na zimní stadion kultury a oddechu kamsi na předměstí. Kupodivu nebudíme žádný rozruch, tedy rozhodně ne takový, jako nenápadný minibus, ze kterého se souká čínský klub z Pekingu s příznačným názvem North Stars. Skoro to vypadá jako sraz vodníků v Maďarsku. Módní přehlídka zelených sáček ve vstupní hale budí pozornost i nehokejové veřejnosti. K našemu překvapení však žádný čínský borec nemá toliko pro čínu charakteristický šikmý pohled. Naopak angličtina těchto borců je až neuvěřitelně kanadská . . . ale o tom později.

 

První zápas hrajeme proti pořadatelům ze Slovenska, FOX ICE HOCKEY TEAM "B" porážíme snadno a vysoko 7:1. V utkání využíváme obě přesilovky a ukazujeme naši hlavní zbraň.

Ve druhé zápase narážíme na místní tým Ujpésti. Ačkoliv nám borci v bílo-fialovém svým přístupem a nadšením připomínají nás, nelekáme se a pro jistotu chladnokrevně vyřizujeme 5:0.

Na úvod celkem slušný výkon a tak se hned hrneme na zahajovací večerní párty v přístavu. Tam se odváže nová akvizice v brance, Jirka a svým dokonalým sladěním s místní kulturou si přímo řekne o krásnou přezdívku Csardász. Na akci se také poprvé potkáváme fejs tu fejs s číňanama. Teda profi hobíkama z Kanady co učí malý číňánky hokej. Ráno si na ně posvítíme . . .

Bejing North Stars je naším ranním soupeřem. Utkání s úplně jiným nábojem a tempem než obě předchozí, kdy je vidět, že na sebe narazily dvě hokejové velmoci (pokud samozřejmě budeme uvažovat, že se nejedná o čínský tým s číňany, ale kanaďani převlečení do zelených kabátků s čínskými nápisy). Utkání je tvrdé a hodně hodně rychlé, ujímáme se vedení a dlouho jej držíme, soupeř je však opravdu na hodně vysoké úrovni a vyrovnává. Více se v utkání nestane. Dohru má však mimo led. Manažer čínského zájezdu podá podnět komisi o úrovni naše borce 55, prý ho viděl nedávno v televizi v zámoří. Nevím, každopádně Martina Vtípila to velmi potěšilo a hned zvedl telefon a zkusil pár agentů . . . co kdyby :-) Tak či tak, soupeř z Číny neuspěl, ba naopak podal podnět všem ostatním týmům k dokonalé lustraci vlastních hráčů, čímž bylo zjištěno, že se jedná o hráče s úrovní profi a je vymalováno. Finský tryskáč v barvách Beijing North Stars má dokonce podepsanou smlouvu kdesi v zámořské nižší soutěže a do Budapešti jel prý jen za kamarády na ťukec. Každopádně, nám to bylo buřt, bod byl pro nás zlatý a "číňánci" sympatyčtí, jenže ostatní mančafty protestovali tak moc, až raději na vlastní žádost tento tým na turnaji skončil. Paradoxně na turnaji skončil i nejvíce protestující celek z Rumunska pro stejný prohřešek. Tím jsou karty rozdané a odpolední zápas si zahrajeme už vlastně jen o dobrý pocit, páč postup máme jasný.

Tím pohodovým zápasem byl duel s bratry ze Slovenska. Místo hokeje se však šarvátkovalo a my vysedávali na trestné tak často, že se nevyplatilo na led vracet. I přes neustálé oslabení jsme utkání zvládli 3:0.

Večer se scházíme u Csardásze na pokoji, koukneme na český film, dáme české pivo a naladíme se na finálový den.

Semifinále hrajeme opět proti maďarskému Ujpésti, utkání bereme smrtelně vážně a podle toho také k němu přistupujeme, vítězíme hladce 7:0 a jedeme do finále kam se proklestil náš včerejší soupeř ze Slovenska.

Tvrdý, ale férový duel rozhodují naše dvě branky proti žádné slovenské. Za mohutné podpory z tribuny od Beijing North Stars si jedeme pro zlatý pohár a peněžitou odměnu. 

Turnaj zakončujeme přátelským utkáním práve s Beijing North Stars a stvrzujeme tak naše přátelství!