Jdi na obsah Jdi na menu
 


Leningrad Cup 2019

23. 10. 2019

Kvalitní a důsledná příprava je základem....aneb slovy Trenéra Hrouzka, zlato z Ruska můžeme přivézt jenom my!! Tak zněla první slova naše řídi, když suše oznámil: pánové jedeme do míst, kde dnes znamená včera. Za mořem jsme byli a dvakrát, je na čase vyřešit otázku, kdo je lepší a kde ta kolébka hokeje opravdu je. . .

Do ruského Petrohradu odjíždí slušná partička 16 borců s touhou uspět. Hned zkraje je nutné říci, že i cesta je cíl a ten jsme splnili, když jsme večer zasedli ke stolu a v asisjském bystru v centru Petrohradu si dáváme ruského lahváče.

Ráno se budíme již v roli profesionálních reprezentantů, týmová snídaně, před hotelem bus s odvážným šoférem a frčíme směr zimák. No zimák, tréninková hala SKA Petrohrad stojí fakt za to. Působí sice trochu jako perla v prasečáku, ale kdo byl v Rusku, rozumí. Registrujeme se a hned míříme do kabin k našemu prvnímu klání s lotyšským celkem Amber Way, ten vyhráváme 5:2 a ladíme tak příjemnou vlnu nejen v na ledě. 

To však netrvá dlouho, z krásného snu nás probudí hned druhý duel s "místními" tedy ruským celkem Zagorsk, chvilku se rozhlížíme jestli jsme se nepřimotali do turnaje Izvěstí, ale fakt ne, prý to jsou jen místní rybníkáři. Na puk si skoro nešáhneme a ze zápasu jdeme spráskaní jak psi.

Večer si však spravujeme chuť na Super Skills Competition, kde máme dvě želízka, Jirka Pražan mezi hráči a Milan Zahálka mezi gólmany. Soutež je složena z mnoha dovedností. Systém hodnocení nechápeme, ale prý se vše dozvíme na večerním zahajovacím večírku. 

Co bylo na večírku, necháme stranou, to se musí zažít. Faktem je, že někteří se vrátili až rovnou na ranní zápas. Co se ale může odhalit, je naše vítězství na obou frontách ve Skills Competition. Jak Jiřík tak Milánek zazářili a vyhráli! S prázdnou neodjedeme.

Cíl však pro turnaj zůstává stejný, porazit ruský celek. Což je oříšek, zvláště pak narazíte-li na kopii soupeře z předchozího dne. Ledokol byl takový Zagorsk v modrém, jen nám dovolil dát o branku víc, jinak nic. Jó, ruský rybníky jsou fakt jiný!

Úvodní rozdělovací skupinu končíme na 3. místě a pavouk turnaje nám do cesty podruhé přivedl lotyšský Amber, se ktrým se po urputné bitvě loučíme smírně 2:2 a vyhlížíme soupeře, tím je opravdu místní petrohradský tým, všechno naše úsilí dáme do hry a plníme si předsevzetí. Ruský celek porážíme 4:2 a je nám jako bychom vyhráli Stanley Cup. Se třemi body tak míříme do finále s estonským celkem z Tallinu.

Přípravu na finále si zkrátíme bohatým kulturním programem, prohlídkou města a památek a poté seznámením se s nočním životem. Vše má pod taktovkou kulturní referent Chlup. A jde mu to opravdu bravurně. Pro příští výlet máme jasno, průvodce kdekoli může dělat jedině Chlup, on to má prostě v krvi!

Finále proti estonskému celku je dramatické, ale bohužel smolné pro nás. I tak z ruské metropole vezeme krom trofejí z dovednostních soutěží i stříbro z turnaje a trofej pro nejlepšího hráče, kterou si trochu nečekaně odvezl Fífa.

Tenkrát na západě, tedy konkrétně v Kanadě 2008 jsme byli doslova vypráskáni jak psi a na turnaji si nesáhli ani na bod, po letech opět v zámoří, ale v USA jsme uspěli a turnaj vyhráli. Nyní vezeme medaile i z Ruska. Je na čase poohlédnout se po dalších destinacích a něco vydolovat :-)